Hoe dirigeer je een showkorps ?

Wie het orkest wil dirigeren moet het publiek de rug toekeren 
Max Lucado
De dirigent ziet vanaf zijn plek meer dan de individuele orkestleden. Bovendien wordt hij geacht een visie op de muziek in te brengen. Daarom gaan de meeste dirigenten ervan uit dat de orkestleden hun autoriteit wel accepteren. Toch moet een dirigent telkens door de orkestleden worden gelegitimeerd in zijn rol.
Hoe doet hij dat?
- Hij maakt duidelijk dat het niet om macht gaat, maar dat hij de orkestleden mee wil nemen in zijn visie op het muziekstuk.
- Hij vraagt het orkest om respect voor zijn visie op de muziek, niet noodzakelijkerwijs ook voor hem als persoon.
- Hij weet dat als hij gaat controleren, de muzikanten hun passie voor de muziek verliezen. Hij moet ze dus uitnodigen om binnen zijn visie hun eigen kundigheid en elan in te brengen.
- Hij laat de leden horen wat er gebeurt als iedereen voor zichzelf speelt als op een auditie, zonder rekening te houden met de rest. Dat klinkt niet!
- Hij merkt meteen dat hij het contact kwijtraakt als zijn idee belangrijker wordt dan de orkestleden.
- Hij laat merken dat het na verloop van tijd niet veel verschil maakt als hij weggaat: het orkest kan het uiteindelijk ook zonder hem.
Dirigenten zijn dus meesters in communiceren, in verbinding leggen. Zij doen dat door te luisteren: daar zijn zij heel goed in.

Geef een reactie