Nieuws

Masterclass 4 maart KDO Groessen-MusicMoves.nl

Showband KDO Groessen organiseert een muzikale ontdekkingsreis voor iedereen die blaasmuziek en slagwerk beoefent. KDO is erin geslaagd om enkele nationale topinstructeurs te strikken zodat het voor muzikanten in de regio een uitgelezen mogelijkheid is om enkele uren met de top van Nederland te werken.
De dag bestaat uit twee delen. Vanaf 10.30 uur worden gedurende twee uur Masterclasses ‘Zwaar Koper’, ‘Trombone’ en ‘Slagwerk’ gegeven en na de middag is er om 13.00 uur een grote Play-Inn waarbij alles wat ‘s-morgens is geleerd in praktijk kan worden gebracht. Daarvoor zijn ook andere muzieksecties van harte uitgenodigd.

De Masterclass ‘Trombone’ wordt verzorgd door Rob Gerritsen. Rob is afgestudeerd als Docent Muziek / (Bas)trombone. Hij was jarenlang instructeur, arrangeur en dirigent bij de Showkorpsen van Chr. Muziekvereniging Irene Ede. In die periode loodste hij Irene naar de nationale top.

De Masterclass Zwaar Koper wordt verzorgd Leo Simons. Leo is bekend vanuit de Koninklijke Militaire Kapel en al meer dan 25 jaar arrangeur, dirigent en instructeur van zwaar-koper secties van diverse orkesten en showbands waaronder WMC-verrassing Rijnmondband Schiedam

Voor de Masterclass ‘Slagwerk’ komt niemand minder dan Richard Kampstra naar Groessen. Richard is al jarenlang slagwerkdocent en slagwerkarrangeur van Drum- en Showfanfare Advendo Sneek. Iedere slagwerker zal dan weten waar het over gaat: de absolute wereldtop op het gebied van slagwerk!

Na de lunch volgt de Play-Inn. Deze wordt gegeven door Leo Simons. Voor de Play-Inn wordt iedereen uitgenodigd die blaas- en slagwerkmuziek tot hobby heeft. Dat zijn dus niet alleen muzikanten die in de ochtend aan de masterclasses hebben deelgenomen maar ook licht koper en houtinstrumenten zijn welkom om samen een middag heerlijk muziek te maken. Rond de klok van 16.00 uur zal een mini-concert worden verzorgd door het gehele play-inn-orkest. Iedere belangstellende is uitgenodigd om dit korte concert bij te wonen!
Muzikanten die willen meedoen aan de Masterclasses en/of Play-Inn kunnen zich opgeven via deze link : https://showbandkdogroessen.nl/inschrijfformulier-4-maart/

opdracht om een Mars te componeren

spannend !! deze week opdracht gekregen om een Mars te componeren voor een bezetting die in de showband wereld niet zo voor de hand ligt.
ik mag nog niet verklappen voor welk orkest , maar het is een mooie uitdaging om een vette kneiter van een mars neer te zetten.

Hoe dirigeer je een showkorps ?

Wie het orkest wil dirigeren moet het publiek de rug toekeren 
Max Lucado
De dirigent ziet vanaf zijn plek meer dan de individuele orkestleden. Bovendien wordt hij geacht een visie op de muziek in te brengen. Daarom gaan de meeste dirigenten ervan uit dat de orkestleden hun autoriteit wel accepteren. Toch moet een dirigent telkens door de orkestleden worden gelegitimeerd in zijn rol.
Hoe doet hij dat?
- Hij maakt duidelijk dat het niet om macht gaat, maar dat hij de orkestleden mee wil nemen in zijn visie op het muziekstuk.
- Hij vraagt het orkest om respect voor zijn visie op de muziek, niet noodzakelijkerwijs ook voor hem als persoon.
- Hij weet dat als hij gaat controleren, de muzikanten hun passie voor de muziek verliezen. Hij moet ze dus uitnodigen om binnen zijn visie hun eigen kundigheid en elan in te brengen.
- Hij laat de leden horen wat er gebeurt als iedereen voor zichzelf speelt als op een auditie, zonder rekening te houden met de rest. Dat klinkt niet!
- Hij merkt meteen dat hij het contact kwijtraakt als zijn idee belangrijker wordt dan de orkestleden.
- Hij laat merken dat het na verloop van tijd niet veel verschil maakt als hij weggaat: het orkest kan het uiteindelijk ook zonder hem.
Dirigenten zijn dus meesters in communiceren, in verbinding leggen. Zij doen dat door te luisteren: daar zijn zij heel goed in.